Traksiyoner Lityum Akü Uygulamaları
Traksiyoner lityum akü uygulamaları, endüstriyel akü kategorisinde yer alır.Traksiyoner lityum aküler uzun ömürlü ve yüksek kapasitelidir. Kapakları ve kutusu polipropilen malzemeden üretilir. Darbelere ve aside karşı dirençlidir.
Traksiyoner Lityum Aküler Nasıl Çalışır?
Bu akümülatörler PzS (tüplü pozitif plak) kullanılarak elde edilir. Yüksek marş kapasitesine ve saykıl/devir özelliğine sahiptir. Sürekli şarj-deşarj döngüsüne uygundur. Derin deşarj özelliklidir. Kapalı çalışma alanlarında yoğun talep gören bu aküler insan ve çevre sağlığını tehdit etmez.
Traksiyoner lityum akülerin iç kısmında bulunan plakalara ‘hücre’ adı verilir. Hücre başına 2 Voltluk enerji üretimi gerçekleşen bu aküler yaklaşık 1500 defa şarj edilebilirler.
Plakalar pozitif ve negatif seri hâlinde yerleştirilirler. Böylelikle asit içerisindeki levhalar birbiriyle kimyasal tepkimeye girer.
Hücre levhaları kablolarla bağlanır ve çelik kasaya monte edilir. Akü ömrünün uzaması ve randımanın artması için düzenli bakıma ihtiyaç vardır.
Traksiyoner Lityum Akü Kullanım Alanları
- Ambalaj, kaldırma ve taşıyıcı platformları, teleskopik yükseltme araçları
- Golf araçları
- Yer temizleme makineleri
- Vagon aydınlatması
- Dizel lokomotifler
- Forkliftler
- İstif makineleri
- Yatlar, karavanlar, tekneler
- Yeraltı maden lokomotifleri
- Havaalanı araçları
- Elektrikli transpaletler ve iş makineleri
- Raylı sistemlerde kullanılan araçlar
Traksiyoner Lityum Akü Özellikleri
Bu aküler üretim şekline göre sıvı elektrolitli (flooded) ve jel/VRLA biçiminde sınıflandırılır. Geometrik özellikleri açısından da; USA, British ve DIN gibi farklı standartlar doğrultusunda boyutlandırılarak tasarlanırlar.
Bir traksiyoner akünün ağırlığı 10,000 kg’a ulaşabilir.
Çoğu zaman 12V-96V ile 150Ah-1500 Ah aralığında tasarlanırlar. Traksiyoner lityum akülerin kullanıldığı araçlar, enerji kaynağı olarak sadece bu aküden faydalanır. Ekstra enerji kaynağına ihtiyaç duyulmaz.
Traksiyoner lityum akü sistemleri, yaklaşık %80 deşarj oranına izin verdiğinden dolayı ‘derin deşarj aküsü’ diye de adlandırılır.
Şamandıralı ve filtreli buşon sistemlerine, çift contalı somun ve özel tasarımlı kutup başına, sızdırmaz tasarıma, negatif ve pozitif plakalara sahip olarak geliştirilirler. Akülerimizde kullandığımız seperatörler kimyasal ve mekanik dirençli olup iç direnci düşük, kısa devrelere dayanıklı, geçirgenlik oranı yüksektir.
Traksiyoner aküler; %60 oranında su tasarrufu sağlar, şarj sırasında akü daha az ısınır. Daha düşük enerji tüketimi ve daha hızlı şarj özellikleriyle avantaj meydana getirir.
Tam yalıtımlı sistemi sayesinde güvenli kullanım imkânı sunar. Opsiyonel otomatik dolum mekanizması akünün bakım süresini kısaltır.